marți, 27 noiembrie 2012

Sfaturi privind realizarea lucrărilor de licenţă sau disertaţie

          Scopul principal al lucrărilor de licenţă şi/sau disertaţie este acela de a verifica abilitatea şi capacitatea studentului de a se documenta şi de a sintetiza toate informaţiile culese. De cele mai multe ori, dvs, ca student, veti întâmpina dificultăţi în exprimare şi în fomularea unor idei într-un limbaj academic specific domeniului de activitate. Sfaturile şi direcţiile pe care le propunem, sperăm noi, să vă ajute să va faceţi o idee de ansamblu asupra modului în care ar trebui să începeţi elaborarea lucrării de licenţă/disertaţie. Bineînţeles că veţi avea nevoie de ajutor deoarece nimeni nu se naşte învăţat şi de aceea vă puteţi baza pe spijinul şi suportul nostru chiar şi pentru parţile din lucrare pe care nu reuşiţi să le desluşiţi şi vă ridică majore dificultăţi.

         Iată un corolar de 10 sfaturi pentru începerea realizării proiectului de diplomă:
  1. Alegerea temei/domeniului de cercetare este esenţială pentru începerea realizării proiectului de diplomă. Vă sfătuim să va alegeţi un domeniu care v-a atras cel mai mult în facultate şi care vi se pare uşor de abordat. Nu vă ancoraţi într-un domeniu pe care nu-l stăpâniţi măcar în proporţie de 50%, deoarece trebuie să va familiarizaţi cu limbajul şi expimarea specifică.
  2. Alegerea profesorului coodonator este esenţială, în condiţiile în care foarte mulţi coordonatori de licenţă/disertaţie nu îşi dau interesul şi nu ajută studentul în niciun fel. Acceptaţi sfaturi de la absolvenţi dacă aveţi norocul de a primi astfel de indicaţii şi nu vă speriaţi de profesorii mai duri, ei se dovedesc de cele mai multe ori cei mai implicaţi şi dispuşi să vă ajute.
  3. După parcurgerea celor doi paşi, stabiliţi o temă de licenţă ori dvs, ori prof coordonator. Tema de licenţă/disertaţie trebuie să fie pe deplin înţeleasă de dvs., nu vă sfiiţi să întrebaţi dacă nu înţelegeţi ideea temei, deoarece pornind de la acest titlu se va dezvolta întreaga lucrare.
  4. Acest pas este esenţial deoarece presupune elaborarea planului lucrării pe care îl veţi prezenta profesorului pentru aprobare. Folosiţi orice material documentar pentru elaborarea planului, consultaţi cuprinsurile mai multor cărţi pentru a vă face o idee de ansamblu asupra a ceea ce doriţi să abordaţi în partea teoretică. Elaborarea planului se va face în 2 etape: partea teoretică, ce de regula cuprinde maximum 2-3 capitole şi pentru care trebuie să vă documentaţi asiduu ŞI partea practică ce se realizează în funcţie de specificul temei şi noţiunile expuse în partea teoretică. Lucrarea trebuie să aibă un caracter continuu, SĂ NU PARĂ O COROBORARE DE ARTICOLE FĂRĂ LEGĂTURĂ.
  5. Documentarea pentru partea teoretică: alegeţi cărţile de referinţă în domeniu şi încercaţi o interpretare a lor în manieră personală. Folosiţi DICŢIONARUL. Vă recomandăm să utilizaţi şi articole în lb. străină, deoarece profesorii apreciază efortul dvs. de a traduce. Folosiţi cât mai multe citări, cu trimiteri la note de subsol.
  6. Documentarea pentru partea practică: culegerea datelor pentru partea practică este la atitudinea fiecărui student, insă trebuie să ceară sprijinul prof coordonator pentru a nu munci degeaba. Realizarea părţii practice este cea mai grea etapă în elaborarea proiectului de diplomă.
  7. Întocmirea efectivă a lucării ce presupune punerea în pagină a materialelor şi informaţiilor acumulate în urma parcurgerii paşilor 5 şi 6.
  8. Transmiterea lucrării pentru corectare profesorului. Vă recomandăm elaborarea şi transmiterea lucrării pe părţi, pentru a vă fi mai uşor la corectare, ajustare, modificare.
  9. După ce profesorul v-a acordat nota, treceţi la ultimele retuşuri, corectarea de diacritice, exprimare, aranjare în pagină.
  10. ÎNVĂŢAŢI LUCRAREA şi apoi realizaţi prezentarea PPT însoţită de un discurs. Nu citiţi de pe slide-uri la susţinerea lucrării.
MULT SUCCES!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu